תחום ההכרה בזכויות בגין תאונות עבודה מורכב למדי. לצד מקרים שבהם ברור לגמרי שפגיעה כלשהי נעשתה כתוצאה מהעבודה וביחס ישיר אליה, ישנם מקרים שבהם המצב אינו ברור ויש גם מרכיב של פרשנות אפילו בהוכחת הנזק.
מהי בדיוק תאונת עבודה, לפי פונים כדי לקבל הכרה בפגיעה והאם יש מקום להתערבות של בית המשפט?
מהם הקריטריונים לקביעת תאונת עבודה?
על פי ההגדרה היבשה, תאונת עבודה נחשבת לפגיעה, שנוצרה במהלך העבודה או בנסיבות הקשורות לעבודתו של הנפגע. חשוב לומר שהפגיעה בהחלט יכולה להתרחש גם בסביבות מקום העבודה ובדרך אל העבודה או ממנה. יחד עם זאת, גם לכך יש סייגים וחשוב שהזיקה למקום העבודה תהיה ברורה.
אדם שהיה בדרכו לעבודתו, למשל, והיה מעורב בתאונה, לא יחשב כנפגע של תאונת עבודה אם בחר לנסוע בדרך ארוכה שאינה סבירה. פגיעה בזמן ההפסקה מעבודה יכולה גם היא להיחשב לעיתים כפגיעה בעבודה וזאת בהנחה שמדובר על אירוע סביר כגון הפסקת אוכל מחוץ למתחם, כאשר היא ארכה זמן סביר והגיוני.
חשוב לדעת שגם פגיעה שאיננה נובעת באופן ישיר מהעבודה אך התרחשה בזמן העבודה תיחשב לתאונה במסגרת העבודה. עובד שהוכה על ידי אדם במקום העבודה, למשל, אפילו אם יוכל לתבוע את המכה בתביעה אזרחית, יכול לקבל הכרה כנפגע בתאונת עבודה לכל דבר ועניין.
יש לציין שפגיעות קטנות ומצטברות למשל במפרקים, בגב, ברגליים, בשמיעה וכיוצא באלה, יכולים לעיתים להיחשב כפגיעה בעבודה, אף שללא ספק לא מדובר על תאונה. עם זאת, גם לכך יש סייגים וכל מקרה יצריך בחינה לגופו של עניין.
לא רק לשכירים
רבים חושבים בטעות שרק שכירים יכולים להיחשב כנפגעים של תאונת עבודה. למעשה, גם עצמאיים, ובהם גם מי שעובדים מביתם הפרטי, יכולים להיחשב כנפגעי תאונת עבודה.
עם זאת, חשוב לציין שכאשר מדובר על עצמאיים עשויים פרטי המקרה להיות קשים יותר לבדיקה ולאימות. לכן, כאשר מדובר על עצמאיים שנפגעו בגופם חשוב במיוחד לשמור כל תיעוד רפואי כתוב ולציין בפני הרופא שמדובר על פגיעה שנעשתה תוך כדי עבודה.
מיצוי זכויות בביטוח לאומי
על מנת לקבל הכרה מתאימה כנפגעי תאונות עבודה חשוב להכיר את הכללים של ביטוח לאומי בעניין ולפעול בהתאם, מיד לאחר קרות המקרה. מיד לאחר הפגיעה יש לדווח למעסיק על האירוע ולקבל טופס מתאים לצורך קבלת טיפול רפואי (טופס ייעודי קיים גם לעצמאיים). באמצעות טופס זה יקבל הנפגע מקופת החולים אישור ראשוני על פגיעה בעבודה. בהמשך, עם הגשת תביעה מסודרת לביטוח לאומי יש למסור את כל המסמכים והתיעוד.
חשוב לדעת שבמידה והתביעה תאושר ישולמו דמי פגיעה בתנאי שהעובד נאלץ להפסיד ימי עבודה או לרדת בשכר בשל היעדרויות לטיפולים. דמי הפגיעה ישולמו עבור לא יותר משלושה חודשים כאשר אם מדובר על היעדרות ארוכה יותר ניתן להגיש תביעה לתגמולים אחרים. עוד נוסיף שהמוסד לביטוח לאומי אחראי למימון כל ההוצאות הרפואיות שנוצרו עקב הפגיעה.
על אשמה ועל רשלנות
במקרים מסוימים של תאונה שהתרחשה תוך כדי עבודה קיימת אפשרות להגיש גם תביעה כנגד המעסיק. לרוב יהיה מדובר על תביעה בגין התרשלות או רשלנות שהובילו להתקיימות התאונה.
כמו כן עשויות לעלות טענות שלא נעשה מספיק כדי למנוע את הסיכוי לתאונה. חשוב לדעת שלא תמיד יפסוק בית המשפט לטובת התובע, במיוחד כאשר הפגיעה נובעת מהתנהגות רשלנית או בלתי סבירה מצדו.
איך ומתי מדווחים במקרים של תאונת עבודה?
במידה ונפגעתם בתאונת עבודה כדאי לעדכן בהקדם האפשרי את המעסיק. במידה ובוצע פינוי מהזירה באמצעות אמבולנס או שהגעתם עצמאית לחדר מיון או לטיפול רפואי, חשוב לשמור כל תיעוד של האירוע. במידה ויש תמונות מזירת האירוע, שמרו גם אותם. לאחר שתדווחו למעסיק עליו להודיע לביטוח לאומי על התאונה באמצעות טופס דיווח מיוחד.
איך מחושב גובה הפיצוי כשמדובר במקרה של תאונת עבודה?
ניתן לחלק את הפיצוי לשני חלקים עיקריים. דמי פגיעה וגמלת נכות. אדם שנפצע במסגרת תאונת עבודה, זכאי לכל הפחות לימי מחלה מטעם ביטוח לאומי, ימים אלו מוגדרים כקצבה של דמי פגיעה מתאונת עבודה והם משולמים בגין אובדן ההכנסה הצפוי. מספר הימים המקסימלי יכול להגיע עד 91 ימים, אך יש לעקוב כי מספר הימים המקסימלי יכול להשתנות מעת לעת. השיעור של הפיצוי של דמי הפגיעה מחושב ביחס להכנסה של המבוטח ויכול להגיע לעד 75% מהכנסתו. לדוגמה, מבוטח אשר חווה תאונת עבודה, ומרוויח על פי ממוצע של שלושה חודשים אחרונים במקום עבודתו סכום של 10,000 שקלים ברוטו, זכאי לקבל 7,500 שקלים ברוטו מביטוח לאומי.
מסוג זה מנכים מס הכנסה וביטוח לאומי. במידה והפגיעה במסגרת תאונת העבודה נמשכת מעבר ואין החלמה מלאה, יתכן והמועסק יהיה זכאי גם לגמלת נכות. גמלת נכות יכולה לבוא לידי ביטוי כמענק חד פעמי או כקצבה חודשית, תלוי במשך ההחלמה ובחומרת הפגיעה. מענק חד פעמי מוענק במקרים בהם אחוזי הנכות שנקבעים בוועדה של ביטוח לאומי הם עד 19 אחוז. מעל ל-19 אחוז לרוב יקבל המבוטח קצבה חודשית. גם כאן הסכום של הפיצוי נקבע ביחס לשכר הממוצע של המבוטח בשלושת החודשים שקדמו לאירוע.
לסיכום, אם עברתם תאונת עבודה או שאתם מוגבלים לעבוד מסיבה אחרת, עליכם להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי. מדובר בתהליך הכולל בתוכו לא מעט בירוקרטיות ולכן חשוב להבין את התחום לעומק, לקרוא את הנושא, להתייעץ עם אנשים שהגישו את התביעה מסיבות דומות ורק אז לנקוט בפעולה, אחרת אתם צפויים להידרש לשלוח בכל פעם עוד ועוד מסמכים.