חיילים רבים נפצעים במהלך שירותם הצבאי, וכתוצאה מכך נגרם להם נזק בריאותי חמור ומתמשך ומדינת ישראל מחויבת לסייע לנפגעים להתמודד עם מצבם הבריאותי.
לכן נקבע כחוק ממשלתי, שחיילי צה"ל שנפגעו במהלך שירותם ברמה שהובילה להגדרתם כסובלים מנכות פיזית או נפשית, זכאים לקבלת שורת הטבות שמטרתן לבטא הכרה והוקרה. הטבות אלו מוענקות ומפוקחות על ידי הגורם המנהלי המוסמך לכך, דהיינו משרד הביטחון.
מהן הזכויות המוקנות לנכי צה"ל?
נכי צה"ל, מתוקף הגדרתם, זכאים למספר רב של זכויות והטבות שונות, אשר משתנות באופן תדיר, ומתבססות על שורה ארוכה של תקנות שונות מטעם אגף השיקום. במאמר זה, אתמקד במספר מצומצם של "הטבות ליבה", אשר מהוות כלים שימושיים במיוחד עבור כמעט כל המוגדרים כנכי צה"ל:
מענקים ופיצויים
נכי צה"ל זכאים לקבלת מספר מענקים כספיים ייחודיים, אשר מטרתם להקל עליהם את ההתמודדות עם ההשלכות של מצבם הבריאותי, ולו במעט. מענקים אלו כוללים מענק תשלום ממס הכנסה, מענק נישואין, מענק שנתי לרכישת ציוד ביתי, דמי חימום וקירור, מענק השתתפות בשיחות טלפון, ומענק החזר קניה בעבור מספר מסוים של מוצרים ביתיים.
הסכום הכספי הנכלל במענקים אלו אינו קבוע, ונקבע בכל מקרה לגופו, בהתאם למצבו הרפואי של הנכה ולאחוזי הנכות שנקבעו לו.
סיוע בלימודים אקדמיים
נכי צה"ל אשר דרגת נכותם מזכה אותם בסיוע כספי חודשי, זכאים לסיוע כספי בגין לימודים אקדמיים במגוון רחב של מוסדות אקדמיים מוכרים בישראל.
סיוע זה מוענק במספר קטגוריות, ובין היתר במסגרת תשלום שכר הלימוד, השתתפות בדמי הרישום למוסד האקדמי, מענק חד פעמי לרכישת ספרי לימוד, קורסי השלמה במקצועות מסוימים, וכן דמי קיום, אשר נקבעים על סמך מצבו הרפואי של הנכה.
הקלות תחבורה לנכי צה"ל
נכי צה"ל, אשר נכותם גוררת פגיעה ממשית ביכולתם להתנייד באופן שוטף במהלך חיי היום יום, זכאים לקבל לרשותם רכב רפואי, אשר מוגדר כרכב בבעלות המדינה, אך עומד לשירותם באופן מלא. הקביעה האם נכה צה"ל מסוים זכאי לקבלת רכב רפואי נעשית בכל מקרה לגופו, בהתאם לנהלי אגף השיקום, וביחס לחומרת מצבו הרפואי של הנכה.
נוסף על כך, נכה הנוהג ברכב רפואי זכאי גם לחנות בחניות נכים, וכן לחנות ברחבי הערים ללא צורך בתשלום דמי חנייה, וזאת באמצעות תו הנכה שמונפק לו. כמו כן, נכי צה"ל שהינם בעלי רכב רפואי זכאים לנסוע בנתיבי תחבורה ציבורית באופן חופשי.
יש לזכור בהקשר זה, כי הטבות אלו הינן רק קצה הקרחון, כאשר לצורך קבלת מידע מלא ומעודכן בסוגיה, מומלץ להיכנס לאתר האינטרנט של אגף השיקום.
בנובמבר 2015 עלה לכותרות סיפורו הקורע לב של עידו רזון שנפצע במהלך השירות הצבאי בעזה ולאחר שנים של התמודדות עצמית עם פוסט טראומה זעק את צעקתם של נכי צה"ל רבים.
המדינה אחראית למצבם של רבים ולא מצליחה לשקם אותם. למרות תחינתו של עידו לקבלת זכויות בסיסיות שמגיעות לכל לוחם שנפצע במהלך מבצע בעזה, הוא לא מצר על התקופה ההיא וקורא לכל חייל וחיילת להתגייס לשורות צה"ל.
יש לא מעט נכי צה"ל בישראל שלא מקבלים את כל הזכויות המגיעות להם ומתקשים להשתלב בעבודה ולנהל שגרת חיים נורמלית. במאמר הנוכחי ננסה למפות עד כמה שאפשר את זכויותיהם של נכי צה"ל בכלל, ולא רק בתחום העבודה. כידוע, בישראל חלה כידוע חובת שירות בצה"ל ושכבה משמעותית מאוד מקרב הציבור אכן משרת שירות סדיר.
רבים גם משרתים בשירות קבע וכן בשירות מילואים פעיל. כחלק מהזכויות שניתנות לכל מי שמשרת את המדינה בשירות הביטחון ראוי לפרט את הזכויות השונות והמיוחדות שניתנים למי שנפגע בעת שירותו הצבאי והפך לנכה.
מענקים, תגמולים וזכויות כספיות
לפני שנסקור את הזכויות בהקשר של תעסוקה, עבודה ולימודים, ראוי לציין שנכי צה"ל זכאים
לתגמולים שונים וכן למענקים. כל זאת בשל העובדה הברורה שיכולת הפרנסה שלהם נפגעה בצ
ורה זו או אחרת. סביר להניח שחלק לא קטן מנכי צה"ל יכול היה להשתכר למחייתו בצורה יותר משמעותית לו היה זוכה לבריאות שלמה, גופנית ונפשית.
בין המענקים והזכויות שניתנים לנכי צה"ל בתאום עם משרד הביטחון ניתן למצוא:
דמי קיום ותגמולים המשולמים בהתאם לדרגת הנכות ולמצב המשפחתי (רווק, נשוי, בעל משפחה, ילדים).
תגמולי ניידות – אחזקת רכב לצרכים רפואיים, החזר דמי נסיעה, מענקים לבעלי רכב המשמש
לעיסוק מקצועי. כמו כן, ישנה זכאות להשתתפות בעלויות ביטוח רכב.
מענקי תקשורת – כולל תשלום חשבון טלפון נייח או נייד.
מענקים לצורך השתתפות בהוצאות – כגון חימום וקירור, תשלומי מיסים, מיסי קניה ברכישת מוצרי חשמל שונים (כגון מקרר, טלוויזיה ועוד), מענק נישואין.
מענקי דיור – ברכישה או החלפת דירת מגורים. בנוסף ישנה אפשרות להלוואות מיוחדות לדירה, לרכישת ריהוט וכדומה.
זכויות בהיבט התעסוקתי
מדינת ישראל ומשרד הביטחון מעוניינים לסייע לאוכלוסיית נכי צה"ל לשקם את חייהם ולממש את עצמם גם מבחינה תעסוקתית. המשמעות של עבודה ותעסוקה וכן של לימודים נרחבת יותר מאשר הזכות לקיום הוגן. יש לכך גם משמעות מבחינת שילוב חברתי, לתחושה של ערך עצמי, מימוש עצמי ושביעות רצון כללית. יש לכך גם משמעות מבחינה נפשית, רגשית ופסיכולוגית.
הזכויות בהקשר התעסוקתי כוללות את הזכות להשתלב בעבודה כשכירים, בהתאם להשכלה, ליכולת ולכישורים; זכות להתקיים על בסיס עסק עצמאי; זכות לשפר את יכולת ההשתכרות באמצעות סיוע בהשכרה למקצועות נדרשים וכן באמצעות רכישת השכלה גבוה.
כדי לממש זכויות אלו, ניתן סיוע לכל נכה שמעוניין לבחור בשיטה המתאימה לו. הזכות לשילוב בעבודה שכירה מקודמת במספר מישורים: ראשית, ניתן סיוע בהשמה לעבודה מתאימה על ידי מומחי תעסוקה בלשכות התעסוקה השונות. שנית, נעשה מאמץ לעודד מעסיקים לשלב נכי צה"ל בעלי כישורים מתאימים לצד ובמקביל לאוכלוסיית
העובדים הקיימת.
שלישית, מי שלא מצא השמה לעבודה מתאימה יכול לקבל במהלך החיפוש אחר עבודה מתאימה קצבה בהתאם למצבו הכלכלי והבריאותי.
הזכות להשתלב בעולם העבודה כבעל עסק עצמאי מבוססת על בחירה בעיסוק עצמאי שנחזה כ
מתאים ליכולותיו של הנכה מבחינה פיזית, כישורים והשכלה. יש צורך להכין תוכנית עסקית מסודרת וועדת השיקום תחליט על מתן הלוואה בהתאם לכל מקרה. סיוע יינתן גם לצורך רכישה של רכב המשמש לצורך פרנסה כגון רכב מסחרי.
- הזכות להכשרה ולימודי מקצוע באה לידי ביטוי בכמה מישורים. ראשית, מימון לימודים לרבות הסבה מקצועית. שנית, מתן מענקי מחיה בזמן הלימודים וכן על פי מצב בריאותי וסטטוס משפחתי. יש לציין שהלימודים יכולים להיות אקדמאיים, מקצועיים, השתתפות במכינה ובמקרים מסוימים גם לימודים בחו"ל.
אחד הדברים שמאפיינים בצורה הגדולה ביותר את מדינת ישראל, זה העובדה שבמדינת ישראל כמעט כולם משרתים בצבא, או במערכת הביטחון במהלך חייהם. שירות חובה הפך היות סממן היכר של ממש של מדינת ישראל, אך גם כתוצאה מכך, כיום ישנם אנשים רבים במדינה אשר מוגדרים בתור "נכי צהל", זאת כאשר מדובר על אנשים שנפגעו פיזית או בנפש במהלך השירות הצבאי או הביטחוני שלהם – ולא משנה אם מדובר על פגיעה במהלך אימון, קרב, או במהלך מלחמה.
זכויות נכי צהל משרד הביטחון – מדוע כל כך חשוב שיכירו באדם אשר נפצע במהלך השירות הצבאי או הביטחוני שלו בתור נכה צה"ל?
אדם אשר נפגע בצורה כזאת או אחרת במהלך החיים שלו כתוצאה משירות כלשהו במערת הביטחון או בצבא, הוא בעל זכות להכרה מבחינת המדינה בהיותו נכה צהל או נכה מערכת הביטחון, ובשל כך, הוא גם זכאי להטבות שונות ורבות ממדינת ישראל. כמובן, שכיום במדינת ישראל מגדירים גם נפגעים בנפש מהשירות הצבאי שלהם בתור נכי צהל, כך שגם עבור נפגעי הנפש של צהל מגיעים כל ההטבות השונות שמגיעות גם לנפגעי צהל שנפגעו בצורה פיזית. באותו צורה שבה אדם אשר נפגע מבחינה בריאותית במהלך חיו האזרחיים, ילך לקבל פיצויים מהמוסודת המדיניים השונים כגון ביטוח לאומי, או לחברות הביטוח השונות, אזי שכך גם אדם שנפגע במהלך שירותו הצבאי, צריך לקבל את אותן ההטבות והפיצויים בהתאם לכך.
האנשים שיכולים גשת ולפנות לגוף אשר מטפל בנכי צהל מטעם מדינת ישראל, הם אנשים אשר נפגעו – במהלך הצבא בשירות הסדיר, בקבע, או במילואים, אנשי המשטרה שנפגעו בשירות שלכם, ואנשים שב"ס שנפגעו בשירות שלהם גם כן. על כל האנשים הללו לפנות לאגף השיקום של משרד הביטחון, והוא זה שצריך לדאוג לאנשים האלה ולכלל הזכויות, ההטבות, והפיצויים שמגיעים לאנשים האלה. אילו הטבות ופיצויים מגיעות לאנשים שמוגדרים בתור נכי צהל, או נכי המערכת הביטחונית? על הזכויות המפורטות תוכלו לקרוא בשורות הבאות, זכויות נכי צהל משרד הביטחון.
זכויות נכי צהל משרד הביטחון – אילו זכויות מגיעות לאנשים שמוגדרים בתור נכי צהל או נכי המערכת הביטחונית במדינת ישראל?
במידה שאתם מוגדרים בתור נכי צהל, אזי שמגיעות לכם הטבות רבות, ורשת סיוע ופיצויים רבים ומגוונים. על כך הפיצויים הללו תוכלו לקרוא בשורות הבאות.
זכויות נכי צהל משרד הביטחון – זכויות בתחומי המגורים והרכב –
- הנחה בארנונה – כל נכה צהל אשר מחזיק בדרגת נכות של מעל לעשרה אחוזי נכות, זכאי להנחה בארנונה על כל דירה מושכרת, או על דירות אשר נמצאות בבעלות שלהם.
- הנחה בתשלומי מיסי רכישה – נכי צהל והמערכת הביטחונית אשר מחזיקים בידם בדרגת נחות של 19 אחוזים ומעלה, הם אנשים אשר מחזיקים בידם זכאות להנחות שונות בשיעורים של 0.5 אחוז על מיסי הרכישה כאשר הם קונים נכס או דירה, זאת כמובן שתנאי שהדירה מיועדת למגורים באופן אישי
- מענקי דיור – נכי צהל והמערכת הביטחונית בעל נכות של מעל ל35 אחוזים, הם אנשים שזכאים למענקי דיור רציניים וגדולים בעת רכישה של דירה חדשה, זאת כאשר על הדירה להיות בתנאים המתאימים לאדם עם נכות מסוימת (עד קומה שניה וללא מעלית). כך גם עבור נכי צהל שגרו בקומה אשר לא מתאימה למחייתם, מגיעה הטבה נוספת על מעבר דירה.
זכויות נכי צהל משרד הביטחון – הנחות שונות על רכישת רכב חדש ועל הנחות בתחבורה הציבורית
- הנחה על המיסים לרכישת רכב שיקומי חדש – נכי צהל אשר מחזיקים בידם נכות של 25 אחוזים ומעבר לכך, זכאים להנחה במס על רכישת רכב חדש, הנחה אשר מגיעה לעד 75 אחוזים. מדובר על הנחה שניתנת לנכים שזקוקים לרכב מתאים ויעודי עבורם, אשר משמש אותם למטרות חיים חשובות.
- הנחות על נסיעות בתחבורה ציבורית – כל נכי צהל ונכי המערכת הביטחונית זכאים להנחות כלכליות שונות על נסיעה ברכבת ישראל, באוטובוסים הציבוריים, ועוד. על מנת להנות מההטבות הללו, יש להציג כרטיס נכה צהל בעת רכישת רב קו, ולאחר מכן מקבלים את ההנחה.
לנכי צה“ל יש עוד מגוון של זכויות, הקלות והטבות לרבות פטורים מהמתנה בתור, משלומי מלווה בכניסה למקום ציבורי, תכנית צרכנים נותני שירות ושירותי דיוק עבור נכי צה“ל המוגדרים כמתמודדי נפש. ניתן גם להגיש תביעה לקצבת נכות מקרן הפנסיה של נכה צה“ל. כל הזכויות המגיעות לנכי צה“ל מתוארים באתר של כל זכות.
אני נכה צה“ל איך אדע כמה כסף מגיע לי?
בעיקרון, יש פירוט של הטבלאות באתרי האינטרנט השונים, כמו למשל באתר של ארגון נכי צה“ל, דרכו גם ניתן להשיג את כל הטפסים הנדרשים להגשת תביעות. בעיקרון, התגמול הבסיסי של נכי צה“ל, נקבע לפי אחוזי נכות שזה אומר בין עשרה אחוזים לבין 100 אחוזים. הסכום אותו תקבלו נע בין כמה מאות שקלים לכמה אלפי שקלים בכל חודש. בנוסף, קיימים גם תגמלוי פרישה מוקדמת שנקבעים גם כן לפי אחוזי הנכות, תוספת למימות צרכים מיוחדים, טיפולים רפואיים, דמי ניידות לפי רמת זכאות, שמי קיום, תגמולי חוסר פרנסה, תגמולי נצרך ועוד. יש הטבות נוספות עליהן ניתן לקרוא באתר כמו למשל הטבות ללקיחת הלוואה למגוון של מטרות, הטבות בביטוחים כמו ביטוח חיים, ביטוח סיעודי וביטוחי בריאות, הרשמה למועדון חבר צרכנות דרכו ניתן להירשם למגוון רחב של הטבות והנחות בכל התחומים, קבלת מלגות לנרשמים ללימודים ועוד.