קצבת עידוד נוצרה בעקבות חוק לרון, אשר נכנס לתוקפו באוגוסט 2009 ויישם למעשה את המלצותיה של ועדת לרון.
הוועדה ביקשה לבחון את שילובם של אנשים עם מוגבלויות בשוק העבודה, לאור ההבנה כי לאותה אוכלוסייה גדולה, לא קיים תמריץ כלכלי להשתלב מחדש בשוק העבודה, בשל הפגיעה בקצבת הנכות.
חוק לרון שיפר משמעותית את התנאים של מקבלי קצבת הנכות ומאפשר להם לצאת לעבודה, ללא שקצבתם תיפגע מכך. העידוד ליציאה לעבודה נעשה בפועל על ידי יצירת קצבת עידוד, המחליפה את קצבת הנכות עבור מבוטחים אשר קיבלו קצבת נכות מביטוח לאומי, במשך 12 חודשים רצופים לפחות, עובדים ושהכנסתם מעבודה, עולה על הסכום שנקבע בחוק.
לא ניתן לקבל קצבת נכות וקצבת עידוד בו זמנית, קצבת העידוד מחליפה את קצבת הנכות באופן אוטומטי, כאשר המבוטח עומד בתנאים הנ"ל.
מטרת קצבת עידוד: לעודד בעלי מוגבלויות לצאת לעבודה
חוק לרון מבקש לעודד אנשים עם מוגבלויות שונות, לצאת לעבודה, אך לשם כך, היה צורך לתת לאוכלוסייה זו את הביטחון שזכויותיה לא יפגעו, עקב יציאה לעבודה. החוק נתן את אותה רשת ביטחון בין השאר, באמצעות הקביעות הנ"ל:
העדר בחינה חוזרת של המוגבלות – משנקבעה למבוטח דרגת אי כושר עבודה יציבה, זו לא תיבחן מחדש עם צאתו לעבודה.
הסכום הכולל – החוק קובע שהסכום הכולל לו זכאי יקבל המבוטח מעבודתו ומהקצבה, יהיה תמיד גבוה יותר מן הסכום של הקצבה בלבד. לאור זאת, ככל שהמבוטח ירוויח יותר מעבודתו, כך הכנסתו הכוללת תגדל.
רשת ביטחון לשלוש שנים – המבוטח יוכל להפסיק לעבוד ולשוב ולקבל את קצבת הנכות בתקופה זו, מבלי שזכאותו תיבחן מחדש וסכום הקצבה לא ישתנה. אולם, אם תקופה זו חלפה והמבוטח הפסיק לעבוד, יהיה עליו להגיש שוב את התביעה לקבלת קצבת נכות ומטבע הדברים, זכאותו לקצבה, תיבחן מחדש.
שיקום מקצועי מסייע לנכים להחליף את קצבת הנכות בקצבת עידוד
המוסד לביטוח לאומי מעמיד לרשות המבוטחים הליכי שיקום מקצועי אותם ניתן לקבל מעובדים סוציאליים. שירות זה רלוונטי במיוחד עבור אותם אנשים אשר מעוניינים לצאת לעבוד ולהחליף את קצבת הנכות בקצבת עידוד. במסגרת השיקום המקצועי, יכול המבוטח לצאת ללימודי תואר או הכשרה מקצועית, כאשר הוא מקבל מימון של שכר הדירה, של ספרים וציוד נוסף הנדרש לו, החזר הוצאות נסיעה ועוד.
בנוסף, ניתן לקבל הכוונה מקצועית במסגרת השירות של השיקום המקצועי, סיוע ברכישת מיומנויות מקצועיות חדשות, סיוע במציאת עבודה ועוד. ראוי לציין כי שירותי השיקום המקצועי מתאימים למבוטחים אשר מצבם הפיזי מאפשר להם להשתלב בשוק העבודה הפתוח. כאשר המבוטח זקוק לעבודה מוגנת, עליו לפנות למשרד הרווחה, או משרד הבריאות, לשם קבלת שיקום מקצועי.