מכיוון שרוב שנותיו של האדם הוא מצוי בגילאי העבודה, אין פלא שבמהלך תקופה זו עוברים עליו תקופות של בריאות ושל חולי.
תחום הרפואה התעסוקתית מתמקד במתן סיוע לאנשים שנפגעו כתוצאה ממשלח ידם או תוך כדי עבודתם.
רופא תעסוקתי: תחומי פעילות
לפני שנראה מהי בדיוק מהות תפקידו של רופא תעסוקתי, נסביר שהוא פועל מול גורמים שונים כגון:
- עובדים שחלו או נפגעו פגיעות קלות.
- עובדים שנפגעו באופן חמור וקשה, חלקם הפכו למוגבלים או נכים ויש שנאלצו להפסיק את עבודתם לאלתר.
- פורומים מקצועיים ברמה הלאומית.
- מומחים לבטיחות ולגהות בעבודה.
- פקידי המוסד לביטוח לאומי, שאמור לספק זכויות שונות לכל נפגעי העבודה שניזוקו במהלך עבודתם.
- משרד העבודה – על הרופא התעסוקתי שמאבחן פגיעה בעבודה שנובעת מתנאי עבודה לקויים, לדווח על כך לגורם המתאים במשרד העבודה.
פעילת משותפת עם מעסיקים
אחד התפקידים החשובים ביותר של רופא תעסוקתי הוא לקיים פעילויות בקרב מעסיקים בכל הענפים השונים במשק. פגיעה בעבודה בצורה של תאונה או בצורה של מחלת מקצוע עשויה לפגוע בסוגים רבים של עובדים ולא רק באלה שמועסקים במקצועות שנחשבים למסוכנים.
לפעילות של הדרכה והסברה בקרב מעסיקים יש חשיבות עליונה בהיבט של מניעה. בין היתר יעשה רופא תעסוקתי מאמץ ממוקד בנקודות הבאות:
- מתן הסברים על חומרים מסוכנים ומזיקים שמצויים במקום העבודה ועשויים להשפיע לרעה על העובדים; מתן מידע על פעולות מסוימות שעשויות להוביל לפגיעות מכאניות בגופו של העובד; ועבודות שבהן על העובד לבצע תנועות שחוזרות על עצמן באופן קבוע הן דוגמא למקור אפשרי לפגיעה מצטברת.
בנוסף, הרופא התעסוקתי מנחה את המעסיקים מתי עובד יכול להיחשב לכשיר לביצוע מלאכה מסוימת ומתי הוא יחשב כבלתי כשיר. דבר זה מסייע הן לגיוס עובדים מתאימים והן לאיתור מהיר יותר של התפתחות מוקדמת של מחלות מקצוע. יש לציין שבמקומות עבודה רבים נהוג לספק לעובדים מפגשי הדרכה עם רופאים תעסוקתיים לצורך קבלת מידע חשוב.
בין היתר מדובר על מידע ספציפי לגבי סיכונים מקצועיים וההתמודדות עימם וכן מתן הסברים אודות ניהול אורח חיים נכון ובריא יותר בעבודה ומחוצה לה.
קיום בדיקות תקופתיות
היבט חשוב של תפקידו של רופא תעסוקתי בא לידי ביטוי בקיום בדיקות תקופתיות בקרב עובדים החשופים באופן מיוחד לתאונות ולהתפתחות של מחלות מקצוע שונות. במיוחד נכון הדבר לגבי עובדים שנחשפים במהלך עבודתם לחומרים כימיים, ביולוגיים, גזים שונים, קרינה וכיוצא באלה.
מכיוון שמחלות מקצוע נוטות להתפתח לאורך שנים, באופן הדרגתי, החובה לקיים בדיקות תקופתיות מסייעת במקרים רבים למנוע מנזק קטן להפוך למשמעותי.
פעילות שיקומית
ההיבט האחרון בתפקידו של הרופא התעסוקתי שבו נעסוק כולל את אותם מקרים מצערים שבהם העובד נפגע במהלך עבודתו, לעיתים באופן קשה. במקרים אלו הרופא יסייע לנפגע בכמה תחומים:
- מתן חוות דעת האם העובד כשיר לחזור לעבודתו הקודמת לאחר הפגיעה.
- קביעה האם יש להטיל מגבלות שונות על סוג העבודה המותר לעובד.
- בנוסף, לרופא המקצועי קשר מקצועי עם הביטוח הלאומי ותפקידו חשוב במימוש הזכויות הרפואיות השונות של הנפגע. בין היתר מדובר על זכות לקבלת טיפול רפואי בחינם לנפגעי עבודה.במקרה של מחלה או פגיעה קשה – יספק הרופא מזמכים לוועדה הרפואית שתפקידה לקבוע אחוזי נכות, גמלאות וקצבאות.
איך מגיעים לרופא תעסוקתי?
כמו כל רופא אחר, ניתן להגיע לפגישה עם רופא תעסוקתי דרך קופת החולים אליה רשום המועסק או באופן פרטי. כדי לפגוש רופא תעסוקתי צריך לקבל הפניה מרופא מטפל (לדוגמה כשמדובר ברופא משפחה או רופא מומחה אחר שמפנה את המטופל).
במה שונה רופא תעסוקתי מרופא משפחה?
רופא תעסוקתי לרוב יעבור התמחות של כחמש שנים שתכלול עבודה במחלקות בית החולים השונות ובמרפאות בתחומים שונים כמו עור, אורתופדיה וכו'. מלבד הידע הרפואי, רופא תעסוקתי צריך להיות בקיא בתחומים שונים של תהליכי עבודה כמו השפעתם של רעש או קרינה על העובד, השפעתם של חומרים כימיים או ביולוגיים, משמעות של תנאי עבודה שונים כמו עבודה בלילות ועוד.
איך נערכים לפני שפונים לרופא תעסוקתי?
אם החלטתם שעליכם לפנות ולקבל טיפול על ידי רופא תעסוקתי, חשוב שתגיעו עם כל המידע הרפואי הנוגע למקרה שלכם ולמאפיינים של מקום העבודה שלכם. בקבלת ההחלטות בתהליך ישנה השפעה משמעותית מאד של סוג העבודה ומקום העבודה. אם לדוגמה, ישנו עובד שעבודתו דורשת ממנו הרבה מאמץ פיזי, תהיה משמעות אחרת לפגיעה שלו לעומת עבודה משרדית.
איך מגישים תביעה לביטוח לאומי?
אם הרופא התעסוקתי הכריע שאכן ישנו אובדן כושר עבודה, בין אם זמני ובין אם לצמיתות והמקרה מאפשר זכאות לקצבת נכות מטעם ביטוח לאומי, יש להגיש תביעה בצירוף האישור של רופא תעסוקתי באופן מסודר לביטוח לאומי. המסמכים האלו עוברים לוועדה הקובעת את דרשת הנכות ואובדן כושר העבודה ומחליטה אם מדובר במקרה של קצבת נכון או מענק חד פעמי. לעיתים, ההחלטה של ביטוח לאומי יכולה לסתור את החלטתו של הרופא התעסוקתי, ולעיתים ישנה החמרה במצב בין הבדיקה של הרופא לוועדה ויש לפתוח בהליך מחודש.
אם אתם צריכים לבדוק מידע נוסף לגבי כל מה שקשור לתביעות לביטוח לאומי, יש כל מיני דברים שאפשר לעשות כמו למשל להצטרף לקבוצות בפייסבוק שרלוונטיות לנושא הזה, כמו לדבר עם אנשים שהגישו תביעה דומה ולעשות מה שהם עשו, להתייעץ עם אנשי מקצוע כמו עורך דין בתחום של תביעות לביטוח לאומי ולבחור את הדרך שטובה ביותר עבורכם.