אדם שהוא מוגבל ניידות, ונמצא זקוק לרכב, יוכל ללמוד נהיגה ברכב מותאם של הבטוח הלאומי. מדובר במי שמתנייד על כיסא גלגלים והוא צריך לנהוג ברכב המיוחד כשהוא ישוב בכיסא גלגלים.כחלק אינטגרלי מזכויות נכים בישראל, נכה יכול להגיש בקשה ללמוד נהיגה על חשבון המוסד לביטוח לאומי במידה והוא רתוק לכיסא הגלגלים או שנקבעו לו 80% ניידות. לימוד נהיגה לנכים המתניידים על כסאות גלגלים מתבצע במסגרת תוכנית מיוחדת. הנהיגה מתבצעת ברכב שאליו יכול הנכה להיכנס בעזרת מעלון עם כיסא הגלגלים, ולנהוג כשהוא ישוב בתוך כיסא הגלגלים. הביטוח הלאומי מממן את שיעורי הנהיגה הללו.
את הנהיגה ניתן ללמוד בבתי ספר שיש להם רכבים משוכללים בעלי אביזרים מותאמים לנכים. שיעורי הנהיגה נלמדים על ידי מורים שהם מנוסים ומיומנים ללמד נהיגה ברכב כזה.
מי זכאי לתוכנית לימודי נהיגה לנכים?
לצורך הקבלה לתוכנית של לימוד נהיגה לנכים, מבחינים בין מי שהוא תושב מדינת ישראל, בין הגילאים 17 ל- 67, שהוא מוגבל ניידות ושאין לו רישיון נהיגה לבין מי שהוא בגילאים הללו מוגבל ניידות אבל יש לו רישיון נהיגה.
יכול להתקבל לתוכנית מי שאין לו רישיון נהיגה, לא נפסל מנהיגה על ידי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, ונקבע על ידי ועדה רפואית שהוא זקוק לכיסא גלגלים ובהתאם הומלץ לו לצרכי הניידות שלו לנהוג ברכב עם אביזרים מיוחדים. או מי שיש לו רישיון נהיגה ועליו לעבור מבחן על רכב בעל אביזרים מיוחדים, והוא רוצה ללמוד שיעורי נהיגה לקראת המבחן, או שהמכון הרפואי לבטיחות בדרכים המליץ לו לנהוג על רכב מיוחד, והוא רוצה לנסות נהיגה ברכב כזה לפני שירכוש אותו.
מה יש לעשות כדי ללמוד נהיגה על רכב ייעודי לנכים?
יש צורך להגיש בקשה לביטוח הלאומי להטבה בניידות ובקשה ללימוד נהיגה ברכב לאביזרים מיוחדים.
את הבקשה מגישים במחלקת ניידות בסניף של בטוח לאומי הקרוב ביותר למקום מגוריו של המבקש.
אם אין למבקש רישיון נהיגה, הוא יבקש להוציא גם רישיון נהיגה באתר משרד התחבורה וזאת לפני הגשת הבקשה לביטוח לאומי. להגשת בקשת לימוד נהיגה לנכים בביטוח לאומי, מלאו את הטופס הבא: טופס תביעה להטבות על פי הסכם הניידות בביטוח לאומי.
התאמת רכב ואבזורו
לימוד נהיגה למי שהוא מוגבל ניידות יבוצע ברכב מותאם באופן מיוחד. ההתאמה ברכב היא במנגנון נהיגה מכני/ חשמלי, ואפשרות להעלות את כיסא הגלגלים לרכב באמצעות מעלון, דוושת גז בצד שמאל לנכה שלא יכול להפעיל את רגלו הימני, הגה מיוחד שניתן לאחיזה ביד ימין וגם ביד שמאל, ואפשרות נהיגה ביד אחת. ברכב יש מנגנון ידני מכני, עם פונקציות, המנגנון כולל אורות מגבים. אפשר לנהוג בעזרת תפוח הגה (אביזר המותאם לכף היד שמחובר להגה) ובעזרתו מסובבים את ההגה. על התפוח מותקנים צופר, איתותים, אורות גבוהים, וגם מגבים.
רכב עם אביזרים מיוחדים הוא רכב שניתן להיכנס אליו עם כיסא גלגלים וכאשר הנהיגה בו מתבצעת על כיסא הגלגלים. היה והמושב נשלף, הרכב לא נחשב כרכב מיוחד לאביזרים מיוחדים.
כיצד מקבלים הטבות ניידות?
כדי לקבל הטבות הקשורות לניידות יש לפנות לוועדה הרפואית של משרד הבריאות, ולאחר שהיא קבעה אחוזי מוגבלות בניידות, ניתן להגיש תביעה לקצבת ניידות למוסד לביטוח לאומי.
מי שזקוק לרכב בעל אביזרים מיוחדים ישלח לבדיקה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים. המכון הרפואי שייך למשרד הבריאות והוא גוף מבקר אשר אחראי בין היתר לייעץ לגבי רכבים שמתאימים לבעלי מוגבלויות ולערוך בדיקות רפואיות.
ניתן להגיש ערעורים גם על החלטת הועדה הרפואית וגם על החלטת המוסד לביטוח לאומי.
אקסטרה: תרגול נהיגה מצילת חיים
כדאי לציין כי נכים שנוהגים על רכבים בעלי אביזרים מיוחדים עוברים גם הם אימונים בקורס נהיגה מצילת חיים ובין היתר על מסלולי החלקה. במסגרת הקורס הם לומדים להתמודד עם מצבי חירום בכביש.