תו נכה מיועד לסייע לאנשים עם מגבלת תנועה בפעולות שונות במהלך היום יום. התו מעניק לבעליו מספר הטבות וזכויות וכל אלו אמורות להקל על כל יציאה החוצה, על הביטחון העצמי והחברתי. לכן, ברור שנרצה לדעת כמה אחוזי נכות צריך בשביל תו נכה. עם זאת חשוב להבין כי ביטוח הלאומי הוא זה שקובע את אחוזי הנכות אך משרד הרישוי קובע זכאות לתו. מבלבל? בכתבה זו נעשה סדר בדברים.
זכויות בעלי תו נכה
רגע לפני שנצלול לתשובה כמה אחוזי נכות צריך בשביל תו נכה כדאי שנבין את חשיבותו. רבים מאיתנו חושבים שהתו נועד רק עבור זכויות חניה אך בפועל הוא נותן יותר מכך, כולל:
● חניה חינם הן בחניית נכים, חניית כחול לבן, חניות ציבוריות ולעתים גם במקומות בהם ישנה חניה בתשלום.
● אפשרות להחנות במקומות אסורים לחניה וזאת בתנאי שהתו עם סמל כיסא גלגלים, שהחניה מתבצעת לזמן קצר (להורדת או העלאת הנכה מהרכב) ובלי להפריע לתנועה.
● התו מעניק הנחה עבור חניונים ציבוריים רבים ברחבי הארץ. במקרה של חניון פרטי כל מקרה לגופו ולרוב לא תינתן הנחה.
● נוסעים המשתמשים בתחבורה הציבורית יוכלו לנסוע חינם באוטובוס, ברכב הקלה ובמוניות השירות עם הצגת התו.
● בעלי תו נכה יהיו בעלי קדימות בעליה לאוטובוסים ועבורם שמורים המקומות הראשונים והנגישים יותר בתחבורה הציבורית.
● מעבר לנושא התחבורה ניתן גם פטור מתשלום אגרת רישוי, באופן חלקי או מלא, בעבור הרכב וזאת בהתאם לאישור שניתן.
● ישנם מקומות אליהם בעלי התו יכולים להיכנס בהנחה משמעותית או ללא עלות ובתוך כך מוזיאונים, גנים לאומיים ופארקים.
● לא כולם יודעים זאת אך בעלי תו נכה יהיו זכאים במקומות שונים לקדימות בתור (נקרא גם ״פטור מתור״) כשבתוך כך בבנק, סניפי הדואר וקופות החולים.
● התו יכול להעניק סיוע במקרה הצורך לליווי במקומות ציבוריים וזאת בהתאם לחוק ולאפשרויות הקיימות במקום.
כאן זה המקום לציין כי לא כל תו נכה משרד התחבורה יכול להעניק את כל הזכויות הללו וכי יתכן שההטבות יהיו שונות בין מקום אחד לאחר.
כמה אחוזי נכות צריך בשביל תו נכה
באופן עקרוני תו נכה יינתן לאדם שדרגת הנכות שלו היא לפחות 60% ושנמצא כי תנועה ללא רכב עלולה להחמיר את מצבו. עכשיו חשוב לציין כי כל מקרה נבחן לגופו ולא כל נכות העולה על 60% מקנה באופן אוטומטי תו נכה. על מבקש הבקשה להוכיח כי תנועה ללא רכב עלולה להוביל לפגיעה באיכות החיים ואף בבריאות וזאת כדי לקבל אישור לתו. כמו כן, ישנם מקרים בהם גם אנשים עם נכות שאינה עולה על 60% יקבלו תו נכה, לדוגמה:
● עיוורים בעלי תעודת עיוור או בעלי תעודת לקות ראייה יוכלו להוציא תו
● הורים לילד נכה
● אנשים המוגבלים בהליכה שזקוקים לכיסא גלגלים לצורך ניידות
● נכים הזקוקים לרכב בשל נכות ברגליים
● נפגע עבודה ונפגעי פעולות איבה
● בעלי נכות נפשית
נקודה חשובה שיש לזכור היא כי הקריטריונים לקבלת תו נכה יכולים להשתנות בהתאם למקרה הספציפי ולכן חשוב כל כך להתכונן לתהליך הוצאת תו נכה ולבצע אותו בצורה המקצועית והטובה ביותר.
הזכות לפנות לאנשי מקצוע
הוצאת תו נכה יכולה לשנות את החיים ברמה הפיזית והנפשית. התו יכול להקל משמעותית על כל כך הרבה פעולות ולכן חשוב מאד להתכונן לתהליך ולבצע את כל המשימות בצורה מקצועית ככל האפשר. כאן בשבילכם סייעו לרבים בתהליך ותשמח לעזור לעוד רבים לעמוד על הזכויות שלהם.